Hvad kan tidens problemer lærer os om hvem vi er?
Bogen: At opdage den anden – er også en bog til tiden.
En tid med stigning i antallet af diagnosticerede inden for det psykiske felt. En tid, hvor diagnoser næsten er blevet tidens sprog for alle de vanskeligheder, vi mennesker møder i livet. En tid, der er blevet fremmed for det komplekse og sammensatte i mennesket selv. Sådan en tid lider af et omfattende tab. Uden adgang til det komplekse i det at være menneske, forsimples verden. Med et forsimplet udsyn bliver kompleksiteten umulig at gribe, og så har vi balladen; en stigning i antallet af mennesker, der diagnosticeres med en psykisk lidelse, vanskeligheder i relationerne i de nære forhold, vanskeligheder med at finde retning i livet, depression, angst, stress og orienteringsproblemer. Det er udgangspunktet for bogen At opdage den anden.
Bogen udreder, hvordan vi er skruet sammen via det ubevidste, og hvordan vi er nødt til at opdage denne kompleksitet i os selv, for at kunne finde rundt i verden, som den er. ”At opdage den anden” sætter dette i arbejde og viser, via helt almindelige hverdagsproblemer, hvor sammensat og kryptisk vi mennesker er opbygget. Hvordan vor trang til at forsimple det komplekse i en tid, der selv søger og dyrker det simple, skaber problemer for den enkelte – og især for de unge og de særligt udsatte.
Bogen giver, via en grundig indføring i vore eksistensvilkår som talende væsner, adgang til et felt, hvor de træk i tiden, som her er beskrevet, kan få tale og kan bruges til at blive klogere på, hvor skoen trykker, og hvad det kræver af os hver især. Forfatteren diagnosticerer problemet som en løshed i tiden. At få adgang til det komplekse kræver, at man opdager den anden og den andethed, der på en lang række felter gør sig gældende i mødet med en selv, den anden og ikke mindst tidens tankesæt. Og den viser hvad der skal til for at vi kan overkomme tabet og komme videre.